09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022 - ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Click here to view English press release

Το 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2022, με μεγάλη επιτυχία.

145 ταινίες από 50 χώρες, και άλλες τόσες προβολές!  25 βραβεία, 90 παρευρισκόμενοι από όλο τον κόσμο! Πολλές συναντήσεις, συννενοήσεις, ανταλλαγές απόψεων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί! Έμπνευση, και καινούρια project γεννήθηκαν από τις 5 έως και τις 8 Νοεμβρίου! που αλλού; Στην Αμοργό, στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού.

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ που τίμησε τους «πρωταγωνιστές» ! Όχι μόνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και της καθημερινότητας. Τους σπουδαίους που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Αυτούς που γεννά ο ίδιος ο τόπος, αλλά και αυτούς που γεννά η κάθε στιγμή.

Έτσι πάνω στο ιστορικό πλοίο «Σκοπελίτης» με συγκίνηση διάχυτη, το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικά βραβεία στην οικογένεια Σκοπελίτη και στον καπετάνιο του πλοίου για την κοινωνική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ  «Σκοπελίτης express» του Μ. Καζαμία και άλλων ταινιών από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και στη συνέχεια, δείπνο στο σαλόνι και το κατάστρωμα του πλοίου.

Ακόμη, απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία στον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη - Όμιλος Motor Oil, καθώς και στον κ.Θανάση Μαρτίνο-Αιγέας ΑΜΚΕ για την προσφορά τους στον πολιτισμό και στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής στις μικρές κοινωνίες.

Η Ακαδημία Κινηματογράφου φιλοξένησε σπουδαία workshops από σημαντικούς ‘Ελληνες και ξένους καθηγητές,  ενώ υπήρχε συμμετοχή από νέους ανθρώπους  που αγαπούν το σινεμά.

 Πραγματοποιήθηκαν εκδρομές στην Χοζοβιώτισσα, στον Άγιο Γεώργιο Βαλσαμίτη, τη Χώρα και σε όλα τα γραφικά χωριά της Αιγιάλης και της Κάτω Μεριάς καθώς και  δράσεις, όπως το μάζεμα της ελιάς, η παραγωγή λαδιού στο λιοτρίβι, περπάτημα μέσα από τα Αμοργιανά μονοπάτια και γνωριμία με τα Αμοργιανά βότανα, επίσκεψη σε παραδοσι8ακό νησιώτικο σπίτι.

Η Πορτογαλία, η τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ, μας ξενάγησε σε ήχους, γεύσεις , μουσικές και ιστορίες μέσα από την εικόνα, ενώ ενδιαφέρουσες ομιλίες και αναλύσεις σχετικά με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την παράδοση κράτησαν την αίθουσα γεμάτη κόσμο.

Διοργανωτές ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Aegialis Hotel and Spa. Σημαντικοί οι υποστηρικτές και χορηγοί, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Αιγέας ΑΜΚΕ, η Motor Oil,η Blue Star Ferries, η Santo wines, η Heliair Greece Helicopter, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η Fade, η Κυκλαδική, η Naxos times, η Aegean voice, η ηχώ fm, ο Ellada 94.3, το Αρχείο Πολιτισμού, η Κοινή Γνώμη, η Μεσόγειος, το Syros today και άλλοι.

Τα φεστιβάλ είναι γιορτές πολιτισμού και τέχνης. Συνδέουν ανθρώπους, ιδέες, τάσεις, δημιουργίες και τόπους, με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό συνέβη στο 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού. Ίσως γιατί όλοι νιώσαμε «πρωταγωνιστές». Και έτσι πολύ φυσικά, προβλήθηκε ήδη το trailer από τις δύο πρώτες ταινίες που θα διαγωνιστούν στο 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού του 2023.

TOP