Δελτίο Τύπου 2019

View English Press Release


10ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού
17o Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό & τον Τουρισμό

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό – ΥΠΕΡΙΑ 2019 για 17η συνεχή χρονιά ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, στην Αμοργό.

Ήταν αφιερωμένο στο «Πολιτιστικό Τοπίο» και εστίασε στη Γαστρονομία, στην Οικολογία, στην Αγροτική Αρχιτεκτονική Αμοργού και στην Unesco. Η κα Ελένη Μεθοδίου, Αρχαιολόγος , εμπειρογνώμονας σε διεθνείς οργανισμούς, μίλησε για «Το Πολιτιστικό Τοπίο - Μια αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού του περιβάλλοντος» και «Τις κατηγορίες Unesco», Ο κ. Λοναϊς Ζαλέ, Οδηγός Βουνού, παρουσίασε το «Εγχείρημα Βελανιδιά» ενώ η κ. Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων μίλησε για «Καυτή Γαστρονομία: Πέτρινοι Φούρνοι και η παράδοση του φουρνίσματος στις Κυκλάδες. Μια ματιά στην αρχιτεκτονική, στις συνταγές και στην τέχνη».

Κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης προβλήθηκε το φιλμ «Αμοργός – Ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» από την Irina Khangoshvili στην οποία απονομήθηκε ειδικό βραβείο για την συμβολή της στην προβολή της Αμοργού.

Aντιπρόσωποι από την Κύθνο, την Πάρο και από την Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού, παρουσίασαν τα προϊόντα των νησιών τους  στα πλαίσια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

Σχετικά με το Συνέδριο
Το Συνέδριο έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού και του αειφόρου τουρισμού της Αμοργού, των Κυκλάδων & της Ελλάδας γενικότερα, καθώς και τη διαφύλαξη του τοπικού και διεθνούς περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έλαβε χώρα το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αμοργού με τουριστικές αινιές μικρού μήκους με τη συμμετοχή πολλών κινηματογραφιστών, παραγωγών, δημοσιογράφων, φωτογράφων, bloggers, ρεπόρτερς και ταξιδιωτικών πρακτόρων από όλο τον κόσμο. Η σειρά τουριστικών βίντεο με τίτλο «Insider’s Guide to Riga” για τον οργανισμό τουρισμού της Riga, απέσπασε το βραβείο Grand Prix και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη ταινία προβολής πόλης»

Η διεθνής κριτική επιτροπή απένειμε  βραβεία σε ταινίες από 16 χώρες, στις κατηγορίες Ντοκυμαντέρ και Τουριστικές ταινίες & βίντεο.  Η Πορτογαλία απέσπασε τα περισσότερα βραβεία με 5 συνολικά νικητές.  Οι χώρες Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα κέρδισαν από τρία βραβεία ενώ η Αυστρία και η Γερμανία από δύο.  Ακόμη βραβεία κέρδισαν το Αζερμπαιτζάν, η Κροατία,η  Ινδία, η Λευκορωσία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Νότιος Αφρική, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παράλληλα με τις προβολές του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλητές όπως τον Λευκορώσο Βαϊρις Στραζτνς, Διευθυντή Διμιουργικού της εταιρείας DDV Latvia σε μια άκρως

ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Η χρήση του Δημιουργικού βίντεο στην προβολή προορισμών χαμηλής αναγνωρισιμότητας».  Ο Ισπανός Σάντι Βαλντεπέρεζ, ειδικός σε θέματα τουριστικού μάρκετιγκ και διοργανωτής του διεθνούς φεστιβάλ «Terres Travel Festival» , μίλησε για την σπουδαιότητα του «Τουριστικού Μάρκετινγκ και τα νέα μέσα επικοινωνίας, Ποίηση & Σέρφινγκ». Ο Ολλανδός λέκτορα της Σχολής Δημοσιογραφίας UCSS και δημιουργός, του εκπαιδευτικού ντοκυμαντέρ μυθοπλασίας «Campus Doc» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), παρουσίασε ομιλία με θέμα «Εικονικό εναντίον Πραγματικού» Τέλος, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παραγωγός και Σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων, παρουσιάσε το θέμα  «Ένα γράμμα – Μια ιστορία: τουρισμός και κουλτούρα μέσω των κινουμένων σχεδίων».

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη σύγχρονη Κοινωνία». Η ενότητα αυτή υλοποιηθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

  • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
  • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
  • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και υπήρχε πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Σχετικά με το Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση η οποία οργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 κατά την διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ και ο κύριος σκοπός του είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω των οπτικοακουστικών μέσων και να ανταμείψει τις καλύτερες τουριστικές ταινίες και ταξιδιωτικά βίντεο στον κόσμο.

Το Φεστιβάλ Αμοργού είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών – CIFFT, με έδρα την Βιέννη.


E-mail: [email protected]
Tel.: +30 22850 73393
Website: https://amorgosfilmfestival.com/

TOP