Με περηφάνεια σας παρουσιάζουμε τους ομιλητές του Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ 2016.
Εξειδικευμένοι σε διάφορα θέματα, ο καθένας από αυτούς παρουσιάζει μία ομιλία πάνω στον κύριο άξονα του Συνεδρίου, σχετική με τον εναλλακτικό τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όλες οι ομιλίες του ΥΠΕΡΙΑ 2016 θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, με ελεύθερη είσοδο.
————————————————————————————————————————————————————–
Αντώνης Κιούκας– Ελλάδα – Σκηνοθέτης, παραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων
“O Kινηματογράφος: Εργαλείο Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής»
Γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε Θεολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2005 έως το 2010 δίδαξε κινηματογράφο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Για 13 χρόνια διετέλεσε αναπληρωτής Διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1985 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Qkas productions, και δραστηριοποιείται στο χώρο του κινηματογράφου ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών σειρών κλπ. Απο το 1983 εργάζεται σαν σκηνοθέτης, παραγωγός, διοργανωτής μεγάλων κινηματογραφικών εκδηλώσεων και δημοσιεύει διάφορα άρθρα για τον κινηματογράφο.
————————————————————————————————————————————————————–
Χριστίνα Κονταξή – Ελλάδα – Μονοπάτια της Ελλάδας
“Προστασία της φύσης και ανάπτυξη σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000 με αναφορά τον Τουρισμό”
Η Χριστίνα Κονταξή είναι απόφοιτη του Τμ. Επιστημών της Θάλασσας (Παν. Αιγαίου / 1999-2003), με μεταπτυχιακό στην Επιστήμη & Τεχνολογία Υδ. Πόρων (Ε.Μ.Π. / 2003-2005) και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές (C.I.F.E. / 2009-2011) με υποτροφία Jean Monnet και διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / 2015-2016). Από το 2007 έως το 2014 ήταν μόνιμη δημόσιος υπάλληλος στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε και σήμερα είναι ελεύθερη επαγγελματίας. Την περίοδο 2009-2014 ήταν αναπληρώτρια ειδική επιστήμονας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου και Σαρίας και υπεύθυνη για την υποβολή και την έγκριση του τεχνικού δελτίου (2,5 εκατ. ευρώ) στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 2015 κατείχε τη θέση του επιστημονικού συντονιστή. Την περίοδο 2012-2013 ήταν εμπειρογνώμονας σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR). Είναι μέλος και συνεργάτης της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας.
————————————————————————————————————————————————————–
Liane Jordan – Γερμανία – Διαχείριση και Εξασφάλιση ποιότητας μονοπατιών «Γερμανία Φιλική στον Πεζοπόρο» (“Hiker Friendly Germany”) και «Ποιοτικά Μονοπάτια – Τα Καλύτερα της Ευρώπης» (“Leading Quality Trails – Best of Europe (LQT)”)
“Ποιοτικά Μονοπάτια – Τα Καλύτερα της Ευρώπης. Πώς η πιστοποίηση μονοπατιών μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να διαμορφώσει νησιά όπως η Αμοργός, σε προορισμούς για πεζοπορία.”
Η Liane Jordan εργάζεται για τη Γερμανικό Περιπατητικό Σύνδεσμο. Στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της, συντονίζει τις πρωτοβουλίες «Γερμανία Φιλική στον Πεζοπόρο» (“Hiker Friendly Germany”) και «Ποιοτικά Μονοπάτια – Τα Καλύτερα της Ευρώπης» (“Leading Quality Trails – Best of Europe (LQT)”). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master στη Γεωγραφία (με ειδικότητα στο βιώσιμο τουρισμό) και έχει πιστοποιηθεί ως οδηγός πεζοπορίας και πεζοπορίας υγείας. Με τη μακρά εμπειρία της στη μεταφορά γνώσης και τη συμβουλευτική στον περιπατητικό τουρισμό, ήταν μέρος της ομάδας εργασίας που ανέπτυξε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τα μονοπάτια LQT. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, διαχειρίζεται περιπατητικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, έχει συντονίσει εργαστήρια του LQT στη Νάξο, την Αρκαδία, την Ήπειρο, τη Θράκη και τη Χίο. Είναι πολύ ευχαριστημένη με τις πιστοποιημένες διαδρομές πεζοπορίας στην Πελοπόννησο (Menalon Trail), τις Κυκλάδες (Andros Route) και την Ήπειρο (Ursa Trail).
————————————————————————————————————————————————————–
Ute Kohlmann – Ολλανδία – Διευθύντρια του Ανοιχτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσικής και Φωτογραφίας West’ival
“Αμοργός – Υποθαλάσσιο και χερσαίο πάρκο γλυπτικής: οικοτουρισμός,
εκπαίδευση και οικολογία μέσα από την τέχνη “
Η Ute Kohlmann έχει έδρα το Άμστερνταμ και το Παρίσι και δουλεύει στο πεδίο του πολιτισμού εδώ και 15 χρόνια. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Άμστερνταμ (CBK Amsterdam) και επιπλέον Διευθύντρια του Ανοιχτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσικής και Φωτογραφίας West’ival. Δίνει διαλέξεις για τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ και εργάζεται ως ειδικός στο Παρίσι. Από το 2009 έως το 2013 διαχειρίστηκε το διεθνές διεπιστημονικό Φεστιβάλ NEU/NOW, το οποίο έλαβε χώρα στη Λιθουανία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ολλανδία. Παράλληλα ήταν υπεύθυνη ενός διεθνούς κινηματογραφικού προγράμματος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Prix Europa στο Βερολίνο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιστορία Τέχνης, καθώς και στη Διαχείριση Πολιτιστικών Έργων στη Σορβόννη, στο Παρίσι.
————————————————————————————————————————————————————–
Ευάγγελος Καραμανές – Ελλάδα – Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνων
“Τοπικά προιόντα: η πολιτισμική τους διάσταση “
Ο Δρ. Ευάγγελος Καραμανές είναι κύριος ερευνητής και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πριν συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο ίδιο ίδρυμα και Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Montpellier της Γαλλίας και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι (D.E.A., Ph.D.), με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Έχει υπηρετήσει ως Γραμματέας στο Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellénique) της Cité Universitaire International στο Παρίσι και έχει διδάξει Ανθρωπολογία της Διατροφής, με έμφαση στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής). Έχει επιβλέψει υποψήφιους διδάκτορες ως μέλος επιτροπών. Ως ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας από το 2002, υπεύθυνος για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου και το Αρχείο χειρογράφων, έχει επιβλέψει την ψηφιοποίηση του λαογραφικού αρχείου, ψηφιακές εφαρμογές της ιστοσελίδας του Κέντρου στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων (από το 2004) και έχει συνεργαστεί στην επιμέλεια και έκδοση βιβλίων. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Εθνολογίας και λαογραφίας (SIEF) και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον υλικό πολιτισμό, την παραδοσιακή διατροφή και τις τεχνικές της, την τοπική ταυτότητα, τη λαϊκή λατρεία, την ψηφιακή διαχείριση πολιτιστικού αρχείου. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
————————————————————————————————————————————————————–
Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Τάμογλου – Ελλάδα – Ιστορικός-Μουσειολόγος
“Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης ενός μνημείου στο κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco”
Γεννημένος στο Πλατύ Ημαθίας τον Ιούλη του 1987, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των προπτυχιακών του σπουδών μετακινήθηκε με το πρόγραμμα Erasmus στο πανεπιστήμιο της Ρώμης “Università degli Studi di Roma – Tor Vergata”. Είναι κάτοχος του διαπανεπιστημιακού – διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Μουσειολογία – Διαχείρηση Πολιτισμού» από το τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο διπλωματικής εργασίας «Αφηγήσεις από την άκρη της πόλης- Πρόταση για έναν πολιτιστικό περίπατο στο ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του 20ου και 21ου αιώνα». Έχει παρακολουθήσει τα ταχύρρυθμα σεμινάρια ειδίκευσης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είναι αδειούχος ξεναγός από το Υπουργείο Τουρισμού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
————————————————————————————————————————————————————–
Θωμά Μαργαρίτα – Ελλάδα – Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Ιστορικός
“Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης ενός μνημείου στο κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco”
Η Μαργαρίτα Θωμά είναι Ιστορικός και Διαχειριστής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στη Καβάλα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική σχολή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λόγω της προπτυχιακής της κατεύθυνσης στην Ιστορία κατέχει ισχυρό θεωρητικό ιστορικό υπόβαθρο. Επιπλέον , είναι τελειόφοιτη του τμήματος Heritage Management το οποίο υπάγεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Kent,UK. Βασικοί τομείς του μεταπτυχιακού προγράμματος ήταν η αρχαιολογική και πολιτιστική διαχείριση, ο στρατηγικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πολιτιστικών χώρων, η δημόσια αρχαιολογία καθώς και το τουριστικό marketing. Η διπλωματική της εργασία είχε ως θέμα : “Medical and Wellness tourism. The case of medically assisted reproductive/fertility tourism and wellness tourism in Greece”. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
————————————————————————————————————————————————————–
Κατερίνα Μαρινάκη – Ελλάδα – Λαογράφος – Msc Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
“Ο Γαστρονομικός Τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης των νησιών”
Η Κατερίνα Μαρινάκη γεννήθηκε στην Φολέγανδρο των Κυκλάδων και σπούδασε Νηπιαγωγός στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας και «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πριν συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών. Από το 1998 έως και σήμερα είναι εκδότρια των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», οι οποίες προχωρούν στην έκδοση εντύπων, όπως τοπικές εφημερίδες, περιοδικά ποικίλης ύλης, ταξιδιωτικούς οδηγούς και εταιρικά έντυπα ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το πιο πρόσφατο έντυπό τους είναι το «GREEK GASTRONOMY CALENDAR», ένα εντελώς καινοτόμο έντυπο στην αγγλική γλώσσα, που περιλαμβάνει όλες τις γιορτές, που πραγματοποιούνται ανά την ελληνική επικράτεια έχοντας ως αντικείμενό τους τα τοπικά προϊόντα. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, τα οποία αφορούσαν κυρίως στην ελληνική και νησιωτική Λαογραφία και Ιστορία. Συμμετέχει επίσης τακτικά, με την ιδιότητα της δημοσιογράφου, σε συνόδους Κορυφής της Ε.Ε., καθώς και της Επιτροπής των Περιφερειών. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Άνω Μεριά Φολεγάνδρου – Οικιστική και Βιoτική οργάνωση» (1991) και «Νήσος Φολέγανδρος» (2001). Τέλος, είχε την λαογραφική επιμέλεια στην σειρά ντοκυμαντέρ για τα 24 κυκλαδονήσια, που κυκλοφόρησε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση.
Άλλες Δραστηριότητες: -Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Ανωμεριτών Φολεγάνδρου – Πρόεδρος Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Οι Φίλοι του Αρχιπελάγους» -Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών – Μέλος Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ) και πρώην Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης – Μέλος Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού – Μέλος, επίσης, σε πάμπολλους άλλους Κυκλαδίτικους και Αιγαιοπελαγίτικους Συλλόγους και σε γυναικείες, δημοσιογραφικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και σωματεία.