ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ? ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΣΑΣ

Έργο

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, ΥΠΕΡΙΑ, δημιουργήθηκε  με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων σχετικά με την προβολή του πολιτισμού. Υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.
Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού, παραγωγοί και διακεκριμένα πρόσωπα από όλο τον κόσμο βρίσκονται ανάμεσα στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης οι οποίοι συμβάλλουν στην προώθησή της μέσω άρθρων σε εφημερίδες ή περιοδικά, ταινιών ή ντοκιμαντέρ καθώς και διαφημίσεων της Αμοργού και των εργασιών που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

 

ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ στοχεύει στην προώθηση της Αμοργού ως νησιού γεμάτου πλούτο που καταφέρνει να κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό του.

Όσοι επισκέπτονται το νησί του Απέραντου Γαλάζιου, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, τις περισσότερες φορές μαγεύονται από την ομορφιά του και παραλείπουν να γνωρίσουν καλύτερα όσα δίνουν ψυχή και ζωή στον τόπο.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση του ηλεκτρισμού, την κατασκευή οδικού δικτύου, την αύξηση της κυκλοφορίας σκαφών και του τουρισμού, η Αμοργός συνεχίζει να διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι Αμοργιανοί εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα, να ακούνε τη φύση και να ζουν στον ρυθμό των τοπικών εκδηλώσεων και των θρησκευτικών εορτασμών.

Μέσω του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ επιθυμούμε να γνωρίσουμε στον καλεσμένο μας αυτή την όψη του νησιού: να περπατήσει στα αρχαία πεζοπορικά μονοπάτια, να επισκεφθεί τα ιστορικά μνημεία, να μαζέψει τα φημισμένα αρωματικά  βότανα από τα βουνά, να επισκεφθεί το αποστακτήριο, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα, να μάθει τοπικές συνταγές και να παρευρεθεί στους παραδοσιακούς εορτασμούς.

 

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Πώς μπορεί κανείς να βελτιώσει και να κάνει πιο ελκυστική μια πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό περιοχή, χωρίς να την καταστρέψει στο ελάχιστο;
Γιατί θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια διατήρηση;

Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ είναι ένα μέρος ανοιχτό στην ανταλλαγή ιδεών και τον διάλογο σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία της φύσης και την προώθηση της κληρονομιάς των προγόνων μας.

Όλες οι απογευματινές συζητήσεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε οι άνθρωποι της Αμοργού να μπορούν να συμμετέχουν και να ενημερώνονται για το τι επικρατεί σε άλλα μέρη στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ερευνητές, καθηγητές και άνθρωποι με επιρροή από διαφορετικές χώρες καλούνται να παρουσιάσουν το έργο τους σχετικά με καινούριους τρόπους προστασίας, διατήρησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πώς και γιατί ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο έργο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του; Τι μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα;

Οι παρουσιάσεις και τα θέματα υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να φέρουν νέες ιδέες, να γίνουν πηγή έμπνευσης για τους παριστάμενους και να τους δώσουν, ίσως, την ευκαιρία να εισαγάγουν νέες πρακτικές στη χώρα, την πόλη ή το νησί τους.

 

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ αποτελεί ακόμη μεγάλη ευκαιρία για παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Αμοργού.

Είναι γεγονός ότι εθελοντές εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν κομμάτια από τον πλούτο του νησιού.

Η μελέτη που διεξήγαγε η Βιβιάνα Μεταλλινού, αρχιτέκτονας, ειδικός επί του αγροτικού οικισμού του Ασφονδυλίτη καθώς και εθελόντρια με συμμετοχή σε εργασίες καθαρισμού, αναστήλωση μονοπατιών και προγράμματα αναδάσωσης, είναι μόνο ένα από τα έργα σε εξέλιξη στην Αμοργό. Ο κατάλογος είναι μακρύς…

Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ προωθεί τέτοιου είδους έργα και, σε πολλές περιπτώσεις, βοηθά τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με συλλόγους ή ανθρώπους με επιρροή που έχουν εμπειρία στους ίδιους  τομείς.
Έτσι, το ΥΠΕΡΙΑ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δεχτούν συμβουλές και να μοιραστούν τα κοινά τους ενδιαφέροντα με τρίτους.

TOP