Δελτίο Τύπου 2017
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΜΟΡΓΟΥ – « ΥΠΕΡΙΑ 2017»
8ο AMORGOS TOURISM FILM FESTIVAL
Το 8ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Περισσότερα από 100 άτομα από 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη Αμοργού από 25 έως 30 Οκτωβρίου 2017.
Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το «Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους ΑΜΟΡΓΟΥ» , φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Δια βίου μάθηση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Δια βίου μάθηση» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Πέντε ταινίες σχετικές με το θέμα, προβλήθηκαν όχι μόνο στην αίθουσα του Φεστιβάλ, αλλά και στο Γυμνάσιο Αμοργού, στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης και σε 3 άλλους χώρους
για πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αμοργό.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκε Ακαδημία Κινηματογράφου με τη συμμετοχή φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με workshops του John Driendonks – καθηγητή του Πανεπιστημίου της Utrecht Ολλανδίας, κ.α.
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής CIFFT (Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τουρισμού) με έδρα τη Βιέννη, προκειμένου να εγκρίνει το Φεστιβάλ της Αμοργού ως μέλος της.
Διακεκριμένοι ομιλητές από το διάφορες Ευρωπαϊκές Επιτροπές Κινηματογράφου(Film Commissions) μίλησαν για τη σημασία και τα οφέλη της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών για την τοπική και εθνική οικονομία. Παρόντες ήταν 17 σκηνοθέτες / παραγωγοί που συμμετείχαν με τις ταινίες τους, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, bloggers, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές από διάφορες χώρες.
Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, αποτελούμενη από 5 μέλη από την Κροατία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Ελλάδα, ψήφισε τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ σε 4 διαφορετικές
κατηγορίες. Συνολικά συμμετείχαν 65 ταινίες από 25 χώρες.
Grand Price: «Dubai’s#BeMyGuest» του Prakash Varma από το Ντουμπάϊ
Ελληνικές ταινίες: 1ο βραβείο: «Ξενοδοχείο Σαμαριάς» του Θεόδωρου Παπαδουλάκη
2ο βραβείο: « BlueGR Hotels & Resorts» του Θεόδωρου Παπαδουλάκη
Ντοκιμαντέρ: 1ο βραβείο: « Garuda» του Marko Randelovic – Μεγ. Βρετανία
2ο Βραβείο: «Χορεύοντας με τα όνειρα» του Gustavo Neves-Πορτογαλία
Ειδικό Βραβείο: «Train Surfers» του Adrien Cothier – Γαλλία
Ταξίδι: 1ο Βραβείο:«Αλπική αίσθηση της Ζωής» του Johannes Grebert-Αυστρία
2ο Βραβείο: « Inlandisis» του Mathieu Lelay- Γαλλία
Ειδικό Βραβείο: «Galapagos, Calling Home » του Andrew Norton- Καναδάς
Διαφημίσεις: 1ο βραβείο: «Spirit of Dubai» του Mark Toia- Ηνωμένα Εμιράτα
Ο κινηματογράφος θεωρείται ένα εξαιρετικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και ένα απτό παράδειγμα είναι η ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», το οποίο έκανε την Αμοργό γνωστή παγκοσμίως. Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από τη δημιουργία της ταινίας, το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Γάλλο παραγωγό της, Luc Besson. Ο Έλληνας παραγωγός της ταινίας Νίκος Γιαννόπουλος ήταν μαζί μας και μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του από τα γυρίσματα στην Αμοργό πριν από 30 χρόνια.
Το 8ο Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών Αμοργού παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγκας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαριών-Αμοργού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δήμου Αμοργού.