ΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΙΑ Η ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Δελτίο Τύπου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 14ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016

Ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το Aegialis Hotel & Spa διοργανώνουν για 14η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης,  Διατήρησης & Προστασίας της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

To 14ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό ΥΠΕΡΙΑ 2016, θα διεξαχθεί στην Αιγιάλη της Αμοργού από τις 12 έως τις 17 Οκτωβρίου 2016.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αμοργού και του FedHATTA και πραγματοποιείται με χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Για μια ακόμα χρονιά, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού, ακαδημαϊκοί και κινηματογραφικοί παραγωγοί από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο όμορφο νησί της Αμοργού, προκειμένου να το γνωρίσουν και να εξερευνήσουν προοπτικές για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Το φετινό κεντρικό θέμα είναι « ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Προοπτικές για το αύριο» και οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν αφορούν στα παρακάτω θέματα:

  • «Ποιοτικά Μονοπάτια – Τα Καλύτερα της Ευρώπης. Πώς η πιστοποίηση μονοπατιών μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να διαμορφώσει νησιά, όπως η Αμοργός, σε προορισμούς για πεζοπορία» – Liane Jordan (Γερμανία), διαχείριση και εξασφάλιση ποιότητας μονοπατιών “Leading Quality Trails – Best of Europe (LQT)”
  • «Προστασία της φύσης και ανάπτυξη σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 με αναφορά τον Τουρισμό» – Χριστίνα Κονταξή (Ελλάδα), Μονοπάτια της Ελλάδας
  • «Τοπικά προιόντα: η πολιτισμική τους διάσταση» – Ευάγγελος Καραμανές (Ελλάδα), κύριος ερευνητής και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • «Αναλύοντας τις διαδικασίες ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» – Μαργαρίτα Θωμά και Αλέξανδρος Τάμογλου (Ελλάδα), ιστορικοί και ειδικοί στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
  • «Υποθαλάσσιο και χερσαίο πάρκο γλυπτικής: οικοτουρισμός, εκπαίδευση και οικολογία μέσα από την τέχνη» – Ute Kohlmann (Ολλανδία), διευθύντρια του Ανοιχτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσικής και Φωτογραφίας West’ival
  • «Ο Κινηματογράφος: Εργαλείο Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής» – Αντώνης Κιούκας (Ελλάδα), σκηνοθέτης, παραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων
  • «Κινηματογραφικός τουρισμός στην Ελλάδα: Ανάπτυξη και αποτελέσματα» – Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ελλάδα)

Στα πλαίσια του ΥΠΕΡΙΑ 2016, διοργανώνεται το 7ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, το οποίο φέτος έχει ειδικό αφιέρωμα στην πρόκληση του τουρισμού για την κοινωνική οικονομία. Το αφιέρωμα εξερευνά τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους της τουριστικής ανάπτυξης στην οικονομία των μικρότερων κυρίως κοινωνιών, παρακολουθώντας παραδείγματα επιτυχημένων προσεγγίσεων στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη απομακρυσμένων κοινοτήτων, ως απάντηση στις αυξανόμενες τουριστικές ροές.

Το αφιέρωμα «Η πρόκληση του τουρισμού στην κοινωνική οικονομία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το νησί, θα περπατήσουν στα αρχαία μονοπάτια, θα συλλέξουν αρωματικά βότανα από τα βουνά, θα επισκεφτούν το αποστακτήριο αιθερίων ελαίων, θα απολαύσουν τοπικά προϊόντα, θα παρακολουθήσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις και θα γνωρίσουν τη δουλειά διαφόρων καλλιτεχνών μέσα από εκθέσεις.

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ από τις 20.00, στο Aegialis Hotel & Spa, μετά από την ωριαία προβολή του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Όλες οι απογευματινές προβολές και συνεδριάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε τόσο οι κάτοικοι της Αμοργού όσο και οι επισκέπτες να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

__________________________________________________________________
Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.amorgosfilmfestival.com ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 22850 73393 και e-mail [email protected]

 

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Γιαννακοπούλου

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού

 

 

TOP