ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΟΛΑΡΙΩΝ- ΑΙΓΙΑΛΗΣ, ΑΜΟΡΓΟΥ
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που έλαβε μέρος από 25 έως 30 Οκτωβρίου 2017 στην Αμοργό και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Aegialis Ηotel & Spa”. Η έναρξη κηρύχθηκε από την Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων- Αιγιάλης Αμοργού, κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου και τον κύριο Αντώνη Κιούκα, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Το Φεστιβάλ χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαρ. Καρίμαλης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κων/νος Τσέγας, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ.Ν. Φωστιέρης, κ.α. Παρόντες ήταν 17 σκηνοθέτες/παραγωγοί από διάφορες χώρες ,που συμμετείχαν με τις ταινίες τους, καθώς και δημοσιογράφοι, bloggers, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, κριτικοί κινηματογράφου, εκπρόσωποι άλλων Διεθνών φεστιβάλ ταινιών, εκπρόσωποι Ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.
Φέτος, το Φεστιβάλ είχε ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση, δια βίου μάθηση», στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι ταινίες : «Bobby Brown Homelands» του Kim Mavromatis, Australia 2016
«KATERINA TOPOUZOGLOU – DIVE AGAINST DEBRIS» του Α. Κιούκα, Ελλάδα 2017, «Music Voyager 805 – PERU: Amazon», του Farook Singh, Brazil 2017, «The Bamboo Hunt» του Bryson Kuan, Taiwan 2017, «Sharing Culture» του Kim Mavromatis, Australia 2016. Το αφιέρωμα αυτό υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συνγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Οι ταινίες του ειδικού αφιερώματος, προβλήθηκαν στην αίθουσα του Φεστιβάλ, στο Γυμνάσιο Αμοργού, στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης και σε τρεις άλλους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Αμοργό. Το ειδικό αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με ομιλία της Χαράς Παπαηλιού με θέμα «Προστασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος» και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους θεατές , ενώ οι συζητήσεις μεταξύ συμμετεχόντων διαρκούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Δύο από τους σκηνοθέτες των ταινιών του αφιερώματος, που ήταν παρόντες – ο Έλληνας Αντώνης Κιούκας και ο Αμερικανός Bryson Kuan , μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες κατά τη δημιουργία των ταινιών τους, για τις ιδέες και τα κίνητρα που προκάλεσαν τις ταινίες τους , για το αποτέλεσμα των πρότζεκτ τους στην πραγματική ζωή. Ανταλλάξανε απόψεις με το κοινό αλλά και με τους ειδικούς, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και προκάλεσαν ενδιαφέρον για νέες συνεργασίες.
Το Φεστιβάλ κινηματογράφου περιελάμβανε επίσης Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές με τη συμμετοχή 20 ατόμων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Masterclass έδωσε ο καθ. επικοινωνίας John Driendonks από το Πανεπιστήμιο Utrecht της Ολλανδίας.
Τις εργασίες του Φεστιβάλ παρακολούθησε αντιπροσωπεία της CIFFT (Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Τουρ. Ταινιών), προκειμένου να εγκρίνει το Φεστιβάλ Αμοργού να γίνει επίσημο μέλος της.
Διακεκριμένοι ομιλητές, εκπρόσωποι διαφόρων Ευρωπαϊκών Film Commissions, μίλησαν για τον κινηματογράφο, για τη σημασία και τα οφέλη της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών.
Ο κινηματογράφος, θεωρείται ένα σπουδαίο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, και απτό παράδειγμα, είναι η ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», που έκανε την Αμοργό παγκοσμίως γνωστή. Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την δημιουργία της ταινίας, ο Έλληνας παραγωγός κ. Νίκος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε σε στιγμές από τα γυρίσματα του έργου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ , προβλήθηκαν συνολικά 68 ταινίες από 30 χώρες (Αυστραλία, Ελλάδα, Ταϊβάν, Βραζιλία, Δανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αϊτή, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Σερβία, Κροατία, Ινδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Η. Εμιράτα, Εκουαδόρ, Αυστρία, Πολωνία, Μιανμάρ, Κούβα, Ιταλία, Καναδάς, Μογγολία, Κιργικστάν, Τατζικστάν, Γερμανία, Σλοβενία, Ρωσία). Διαγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Ελληνικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταξιδιωτικές και διαφημιστικές ταινίες. Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ με μέλη από Κροατία, Αυστρία, Πολωνία και Ελλάδα, ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες και απένειμαν τα βραβεία:
Grand Price: Dubai’s «Be My Guest» του Prakash Varma.
Κατηγορία «Ελληνικές Ταινίες» :
Α΄Βραβείο: «Samaria Hotel» του Θ.Παπαδουλάκη
Β΄ Βραβείο : «BlueGR Hotels & Resorts» του Θ.Παπαδουλάκη
Κατηγορία «Ντοκιμαντέρ»:
Α΄Βραβείο: «Garuda» του Marko Randelovic
Β΄ Βραβείο: «Dancing with your dreams» του Gustavo Neves.
Ειδικό Βραβείο: «Train Surfers» του Adrien Cothier.
Κατηγορία «Ταξιδιωτικές ταινίες»:
Α΄Βραβείο: «An Alpine Sense of Life» του Johannes Grebert
Β΄ Βραβείο : «In landisis» του Mathieu Lelay
Ειδικό Βραβείο : «Galapagos, Calling Home» του Andrew Norton
Κατηγορία «Διαφημιστικές ταινίες»:
Α΄Βραβείο: «Spirit of Dubai» του Mark Toia.
Συνολικά, παρακολούθησαν δωρεάν καθημερινά πάνω από 150 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπρόσωποι άλλων διεθνών Φεστιβάλ παρουσίασαν ενδιαφέρον για την προβολή των συγκεκριμένων ταινιών στο εξωτερικό. Οι τουριστικές ταινίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν σημαντικά θέματα και να προβληθεί ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος της κάθε περιοχής, εξερευνώντας τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους της τουριστικής ανάπτυξης στην οικονομία των μικρότερων κυρίως κοινωνιών. Ο τουρισμός σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας .
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού και η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, θεωρούν ότι με την ολοκλήρωση της δράσης ο στόχος της οποίας ήταν η γνωριμία και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση , δια βίου μάθηση», με την υποστήριξή και την παρέμβαση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία. Βασικός σκοπός του Φεστιβάλ ήταν και είναι να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικό-ακουστικών μέσων και να προβάλει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Με το ειδικό αφιέρωμα, συμβάλλαμε στην προβολή του εναλλακτικού τουρισμού σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο για την περιοχή μας, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού παγκοσμίως. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσδοκούμε και αναμένουμε στη διάδοση της δράσης μέσω των ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι το ειδικό αφιέρωμα«Περιβαλλοντική εκπαίδευση, δια βίου μάθηση» συνέβαλε στην κατανόηση και την προώθηση της ιδέας για την ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον. Θεωρούμε, ότι η στήριξη παρομοίων δράσεων μέσω ΕΠ είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβάλει στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση του κοινού.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και ελπίζουμε στη συνέχεια αυτής.
Με εκτίμηση,
Ειρήνη Γιαννακοπούλου , Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων