ΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΙΑ Η ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Ομιλητές 2015

Με περηφάνεια σας παρουσιάζουμε τους ομιλητές του Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ 2015.

Εξειδικευμένοι σε διάφορα θέματα, ο καθένας από αυτούς παρουσιάζει μία ομιλία πάνω στον κύριο άξονα του Συνεδρίου, σχετική με τον εναλλακτικό τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλες οι ομιλίες του ΥΠΕΡΙΑ 2015 πραγματοποιηθηκαν στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, με ελεύθερη είσοδο.

 

————————————————————————————————————————————————————–

Σωτήριος Δήμος - Ελλάδα

Ο Σωτήριος Δήμος είναι ιδρυτικό στέλεχος της Συνεταιριστικής Επιχείρισης Μονοπάτια της Ελλάδας, που σκοπό έχει την ανάδειξη και προβολή πεζοπορικών διαδρομών προς εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1985, όπου και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Το 2002 μετέβη στην Σάμο για σπουδές στην πληροφορική. Το 2008 απέκτησε δίπλωμα Μηχανικού Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και το 2010 μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Διαχείριση Πληροφορίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου καθώς και μέλος διοικητικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Από το 2011 διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτός από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως υποψήφιος διδάκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται ενεργά με τον πεζοπορικό τουρισμό, όπου έχει εργαστεί προς σηματοδότηση και προβολή με ηλεκτρονικά μέσα, δικτύων μονοπατιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών και ως σύμβουλος ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού τύπου ERP/CRM.

 

Presentation pdficon

Lonaïs Jaillais - Γαλλία

Ο Lonaïs Jaillais είναι Οδηγός Βουνού και Φύσης. Δουλεύει στην Ευρώπη και Ανατολική Αφρική και σε διαφορετικά μικρά οικοσυστήματα της Μεσογείου, όπως τα Σικελικά νησιά, την Κορσική και τα νησιά του Αιγαίου. Ζει στην Αμοργό και ασχολείται ενεργά με έργα προστασίας της φύσης στο νησί.

 

Presentation pdficon

Δρ. Θεοδώρα Πετανίδου - Ελλάδα

Γεννήθηκα στη Μακρυνίτσα, ένα χωριό στο βουνό Μπέλες που βλέπει τη λίμνη Κερκίνη και τον πλούσιο κάμπο των Σερρών. Αλλά πάντα με έλκυε η ομορφιά των ξηρών Μεσογειακών οικοσυστημάτων από τότε που βρέθηκα στην Αθήνα, όπου η οικογένειά μου μετακόμισε το 1970. Οι πρώτες μου σπουδές δεν ικανοποίησαν το πνεύμα μου και μετά το δίπλωμά μου στη Φαρμακευτική, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρήκα τη (γωνιά/θώκο) μου στην οικολογία της επικονίασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβα το δεύτερο τίτλο μου στη Βιολογία και το Διδακτορικό μου Δίπλωμα στην Οικολογία. Κέρδισα εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία με τη μακρά μου διαμονή στην Ευρώπη μέσω του προγράμματος Erasmus (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), μέσω μεταδιδακτορικού (στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven), επισκέπτρια καθηγήτρια (Πανεπιστήμιο του Αλικάντε) και στην Ελλάδα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης), όπου τελικά έφτασα στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 1997. Αν και η Μεσόγειος είναι αρκετά μεγάλη για την εξερευνεί κανείς μία ζωή, ο Νέος Κόσμος προκάλεσε την ερευνητική μου όρεξη και έτσι πέρασα κάποιους μήνες ως υπότροφος Fullbright στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και αργότερα στο Ινστιτούτο Οικολογίας και Συστηματικής του Πανεπιστημίου της Αβάνα στην Κούβα.
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν οικολογία της επικονίασης, Μεσογειακή οικογεωγραφία, διατήρηση φυσικών πόρων και πολιτισμική οικολογία. Λατρεύω τα οριακά συστήματα που χαρακτηρίζονται από ακραίες συνθήκες και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα Μεσογειακά οικοσυστήματα, νησιά, ξηρές εκτάσεις και ερήμους, καθώς και θερμόφιλα ζώα, όπως οι μέλισσες, για το αντικείμενο της έρευνάς μου. Αγαπώ τη ζωή στα άκρα και γι’ αυτό επέλεξα τις αλυκές και τις αναβαθμίδες ως το ερευνητικό μου χόμπι.

 

Presentation pdficon

Δήμητρα Καββαδά - Ελλάδα

Η Δήμητρα Καββαδά εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως Δικαστική Πληρεξούσια του Ελληνικού Δημοσίου. Η παρούσα θέση της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά την εκπροσώπηση του Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων σε περιβαλλοντικά θέματα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Είναι υποψήφια διδάκτορας δημοσίου δικαίου και σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο δημόσιο δίκαιο. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία "Φλογαΐτης – Σιούτη» και στην εταιρεία παραχώρησης «ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» και έχει συμμετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια και σεμινάρια. Οι κύριες δημοσιεύσεις και εισηγήσεις της είναι: «Δημόσιες συμβάσεις και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» («Νομικό Βήμα» (τόμος 57, τεύχος 9, Νοέμβριος 2009), «Πολεοδομικό δίκαιο και δίκαιο του ανταγωνισμού: μία νέα συνύπαρξη» («Δίκαιο και Περιβάλλον» (αρ. τεύχους 1/2010) «Η βουλευτική ασυλία και η δίκαιη δίκη» - Δημοσίευση της εισήγησης σε τεύχος του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα («Πρώτο κοινό σεμινάριο Συνταγματικού δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών/Θεσσαλονίκης», 2010), «Η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρακτική και τη νομολογία», παρουσίαση στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Ν.Σ.Κ. περιόδου 2013-2014.

 

Presentation pdficon

Ivor Ambrose ΕΝΑΤ - Αγγλία

Ο κ. Ivor Ambrose είναι ανεξάρτητος σύμβουλος, εμπειρογνώμων σε θέματα έρευνας και διαχείρισης προγραμμάτων για την ανάπτυξη “Προσβάσιμου Τουρισμού για Όλους”. Παρέχει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργάζεται με εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς διαχείρισης προορισμών (Destination Management), με τουριστικούς πράκτορες και διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ΕΝΑΤ), μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα στις Βρυξέλλες το 2008. Γεννημένος στην Αγγλία, ο Ivor έχει ζήσει και εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και το Βέλγιο και τώρα είναι κάτοικος Ελλάδας. Κατέχει ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Περιβαλλοντική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Ηνωμένο Βασίλειο) και ένα Διδακτορικό Δίπλωμα από Ινστιτούτο Κτιριακής Έρευνας της Δανίας. Στο παρελθόν έχει εργαστεί για την DG Information Society and DG Research της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη διαχείριση προγραμμάτων έρευνας, συμβάλλοντας στις πολιτικές και στην ανάπτυξη Ευρωπαίκών προγραμμάτων Πληροφορίας και Επικοινωνιακών Τεχνολογιών (ICT), καθώς και υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένα άτομα.

 

Presentation pdficon

Κατερίνα Παπαμιχαήλ - Ελλάδα

Η κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ είναι μία Ελληνίδα αρχιτέκτονας και εμπειρογνώμων σε θέματα Καθολικού Σχεδιασμού (Universal Design), προσβασιμότητας του δομημέμου περιβάλλοντος και σε θέματα Προσβάσιμου Τουρισμού για Όλους. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) σχετικά με τις «Απαιτήσεις Προσβασιμότητας για τις δημόσιες συμβάσεις έργων που αφορούν στο Δομημένο Περιβάλλον». Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των Ελληνικών Προδιαγραφών Προσβασιμότητας και είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, ΕΝΑΤ. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει συμμετάσχει σε πλήθος Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προγραμμάτων σχετικά με την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος και τον προσβάσιμο τουρισμό για Όλους. Έχει πραγματοποιήσει σχετικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Γεωργία, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Η Κατερίνα έχει διατελέσει προϊσταμένη των Αρχιτεκτονικών Μελετών στον Ελληνικό Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Εργάστηκε στη Οργανωτική Επιτροπή της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς και Παραλυμπιακούς Αγώνες του 2004, ως Υπεύθυνη Τομέα για την προσβασιμότητα του Ολυμπιακού και Παραλυμπιακού Χωριού.

 

Presentation pdficon

Γεωργία Ζούνη - Ελλάδα

Η Δρ. Γεωργία Ζούνη διδάσκει Τουριστικό Μάρκετινγκ στο μεταπτυχιακό MBA Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Πολιτιστική Διαχείριση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το University of Kent , και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μιας και κατέχει διδακτορικό τίτλο (Ph.D) στο Τουριστικό Μάρκετινγκ. Από το 2014 ασχολείται και με την ανάπτυξη του Προγράμματος εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη Διοίκηση και Οργάνωση Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Οι δράσεις της στον Τουρισμό συνοπτικά είναι: είναι συνιδρυτής του OpenTourism, διετέλεσε Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικού Τουρισμού του Υπουργείου Υγείας, και είναι Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη των Θερινών Σχολείων Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με 3 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια .
Τέλος, ασχολείται και με την επιχειρηματικότητα, είτε ως συνιδρυτής της CVexperts , είτε διδάσκοντας στο Μεταπτυχιακό της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είτε ως Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του CoLab Academy από το CoLab Workspace, τον πρώτο φορέα συνεργατικής καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας με πολλά πετυχημένα παραδείγματα (εδώ «γεννήθηκαν» τα επιτυχημένα εγχειρήματα taxibeat, bugsense, openfund).

 

Presentation pdficon

Χαριτίνα Παπατόλια - Ελλάδα

 

Presentation pdficon

 

Presentation pdficon
TOP