ΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΙΑ Η ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Irina Arkhipova – Ρωσία

«Εκστρατεία στα Ιμαλάια»

Τα έργα της έκθεσης αυτής είναι καρπός επιστημονικών αποστολών στην οροσειρά των Ιμαλαΐων που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της συγγραφικής έρευνας της Irina Arkhipova με τίτλο «Αναζητώντας τη χαμένη Γνώση».

Ο κύριος σκοπός της εκστρατείας ήταν να λύσει το μυστήριο γύρω από μια υπό εξαφάνιση μορφή θιβετιανής γιόγκα, η οποία θεωρούνταν ότι μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες στη Δύση και να εξασφαλίσει υψηλότερη απόδοση σε εκείνους που ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό (πιο συγκεκριμένα με τα χειμερινά αθλήματα) και τη σωματική άσκηση.

Η Irina Arkhipova είναι σκηνοθέτις στο Ιστορικό Κινηματογραφικό Στούντιο Pharaoh στο St. Petersburg της Ρωσίας. Ήταν επικεφαλής μιας ομάδας 45 ειδικών με 14 γιατρούς, φυσικούς και λάτρεις της γιόγκα, η οποία έφτασε σε ύψος 4.000 μέτρων, στη χιονισμένη επαρχία Himachal Pradesh, μια απομονωμένη περιοχή των  Ιμαλαΐων στη βορειοδυτική Ινδία.

Οι επιστήμονες πρόσφατα έφεραν εις πέρας μια δίμηνη αποστολή με στόχο να εντοπίσουν ίχνη του Tum-Mo, ενός Βουδιστή που επιδίδεται σε μια ιδιαίτερη μορφή θιβετιανής γιόγκα. Ο άνδρας αυτός καταφέρνει να διατηρεί φυσιολογική τη θερμοκρασία του σώματός του, παρά την έκθεσή του στις ιδιαίτερα σκληρές κλιματικές συνθήκες και τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού, χάρη στην υπερβολικά υψηλή παραγωγή εσωτερικής θερμότητας.
Σε περίπτωση που η τεχνική αυτή εφαρμοστεί σε περιοχές με πολύ ψυχρό κλίμα, όπως η Ρωσία, θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιακών ασθενειών, του καρκίνου, της φυματίωσης, της πνευμονίας και της γρίπης, υποστηρίζει η Rinad Minvaleyev, φυσιολόγος, μαθηματικός και επικεφαλής ερευνητής της ομάδας.

Η Irina, εκτός από αρχηγός της αποστολής, είναι και η ίδια ειδικός της γιόγκα ενώ διοργανώνει ετήσιες εκδηλώσεις ορειβασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναζητώντας τη χαμένη Γνώση», με στόχο να προωθήσει την ιατρική επιστήμη. «Παρόλο που υπήρξαν σημαντικά ευρήματα στην αποστολή μας, θα ήταν ανώριμο να αποκαλύπταμε τα πραγματικά αποτελέσματα με ακρίβεια, όσο ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων», δήλωσε.

Η ομάδα επισκέφθηκε πολλά θιβετιανά βουδιστικά μοναστήρια αναζητώντας τα ιατρικά μυστικά του Tum-Mo, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν για τις επόμενες γενιές καθώς «ο τελευταίος Λάμα που εκπαίδευσε ο TumMo σε αυτή την περιοχή των Ιμαλαΐων πέθανε πέρσι» ενώ η αρχαία παράδοση έχει διατηρηθεί μόνο μέσα από προφορικές διδαχές.

Αφού επισκέφθηκαν περίπου 40 μοναστήρια, οι μοναχοί έδειξαν στην ομάδα της Arkhipova έναν δρόμο μέσα από το Kully Gorge, γνωστό για τις απρόβλεπτες και σκληρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, προς την κορυφή του Rotang ridge, ένα μέρος όπου μέχρι πρόσφατα έκανε γιόγκα ο Tum-Mo.
Ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει στο Rotang ridge καθώς το χιόνι τους έκλεινε τον δρόμο κατά μήκος του Kully Gorge. «Καταλήξαμε να κάνουμε γιόγκα στον πάγο κάτω από τους καταρράκτες της κοιλάδας Rotang. Όλα ήταν φανταστικά ακόμα και για εκείνους που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοια αποστολή», είπε η Ιρίνα.
Οι εξερευνητές, αποφασισμένοι να φτάσουν στο σπίτι του Tum-Mo στην κορυφή του Rotang ridge, έδωσαν την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν τον επόμενο χρόνο.

————————————————————————————————————–

TOP